Jos olet saanut Hekalta kirjeen vuokrasopimuksen yhtenäistämisestä, ilmoita yhteystietosi alla olevan linkin kautta. Yhteystiedot tarvitaan vain niiltä Hekan asukkailta, jotka ovat saaneet Hekalta kirjeen, mutta eivät vielä ole ilmoittaneet yhteystietojaan.

Ilmoita yhteystietosi

Heka-taloissa on tilaa yrittää – Näin vuokraat liiketilan Heka-talosta

Useimpien Heka-talojen katutasossa on tiloja, jotka on tarkoitettu liiketoimintaan. Kannelmäessä Heka-talon liiketilassa myydään suomalaista ja pohjoismaista design-esineistöä.

02.9.2024 14:55
Muija-liikkeen omistaja Taina Vuorela seisoo liikkeessään. Hänen takanaan on pitkät hyllyt, joilla on värikkäitä lasiesineitä.
Taina Vuorelan omistama Muija-kauppa sijaitsee Heka-talon katutasossa Kannelmäessä. Liike myy laadukasta, pääasiassa pohjoismaista second hand –tavaraa.

Heka-taloissa olevien liiketilojen vuokraamisesta vastaa Helsingin kaupungin Tilat-palvelu .

Uusimmat liiketilat löytyvät Laajasalosta Gunillantieltä, jonne valmistui elokuussa kaksi valoisaa, modernia liiketilaa satojen asuntojen naapuriin. Pienempi liiketiloista on kooltaan noin 50 neliömetriä ja suurempi 62 neliömetriä.

– Gunillantie 3:n liiketilat edustavat kokoluokaltaan tyypillistä Heka-taloissa olevaa liiketilaa. Tyypillisesti liiketilat ovat 40–80 neliömerin välillä. Mutta on toki myös suurempia, yli 100 neliöisiä tiloja, kertoo vuokraneuvottelija Thomas Björklund Helsingin kaupungin Tilat-palvelusta.

Liiketiloja on eri-ikäisissä Heka-kiinteistöissä ympäri Helsinkiä 1900-luvun alkupuolen taloista uusimpiin uudiskohteisiin. Koska liiketilat sijaitsevat asuintalojen yhteydessä, on naapureina valmiiksi jopa satoja potentiaalisia asiakkaita. Gunillantielläkin samassa talossa on 81 asuntoa yksiöistä viiden huoneen perheasuntoihin.

Hekan taloissa liiketoimintaa harjoittaa monenlaisia yrityksiä parturi-kampaamoista toimistoihin ja ravintoloista päivittäistavarakauppoihin. Useimmat liiketilat soveltuvat monenlaiseen yrittämiseen.

– Uusimmissa taloissa liiketiloja suunnitellaan jo valmiiksi niin, että tila soveltuu tietynlaiseen liiketoimintaan. Esimerkiksi niin, että tiloissa on jo valmiina vesipiste- ja viemärivaraukset kampaamotoimintaa varten ja ravintolatiloissa on erilaiset talotekniset valmiudet, kuvaa Björklund liiketilojen suunnittelua.

Liiketila Laajasalossa osoitteessa Gunillantie 3. Liiketilan vierestä ajaa linja-auto.
Hekan Gunillantie 3 -uudiskohteen katutasossa on kaksi liiketilaa. Paikalle pääsee kätevästi: bussipysäkki on aivan naapurissa.

Kansainvälistä designkauppaa Kannelmäessä

Heka-talon katutasossa osoitteessa Soittajantie 1 Kannelmäessä on paljon katseltavaa: isoissa näyteikkunoissa on esillä metrikaupalla kauniita ja värikkäitä designesineitä. Näyteikkunat kuuluvat Muija-kaupalle , joka myy laadukasta, pääasiassa pohjoismaista second hand –tavaraa. Myynnissä on muun muassa Arabian ja Iittalan design-klassikoita sekä Marimekon ja Vuokon tekstiileitä.

– Kivijalan lisäksi meillä on verkkokauppa ja myymme tavaraa joka puolelle maailmaa. Myymme paljon Japaniin, josta löytyy meidän suurin ulkomainen asiakaskunta, kertoo Muija Oy:n omistaja Taina Vuorela.

Muija on toiminut Kannelmäessä kahdeksan vuoden ajan. Kivijalkamyynti alkoi joulun ajan pop up -myymälänä, josta liiketoiminta on kasvanut kahteen liiketilaan, jossa hoituu suurin osa yrityksen toiminnasta. Tiloissa paitsi myydään, myös käsitellään myytävät tuotteet, pakataan verkkokauppatilaukset ja katsastetaan myytäväksi ostettavia tavaroita, joita ihmiset tuovat näytille. Liiketilan vahvuus on pitkä rivistö näyteikkunaa, joilla pystytään houkuttelemaan ihmisiä sisälle liikkeeseen.

– Heti huomasi, kun bussireitit muuttuivat ja bussit alkoivat ajaa liikkeen ohi, että ihmiset näkivät näyteikkunat ja hyppäsivät bussista katsomaan, että mikäs liike tämä on, kertoo Vuorela.

Ikkunoiden vieressä olevilla näytehyllyillä on eri värisiä lasiesineitä.
Muija-liikkeen näyteikkunoissa on esillä monenvärisiä lasiesineitä.

Näyteikkunoiden lisäksi sosiaalinen media on tärkeä markkinointikanava. Erityisesti Instagram-sisällöt saavat ihmisiä tulemaan Kannelmäkeen ulkomailta asti.

– Yhtäkkiä saattaa tulla ovesta sisään asiakas Argentiinasta. Jos heiltä kysyy, että mistä te olette meidät keksineen, niin yleensä vastaus on Instagram, kuvaa Vuorela.

Moni on ihmetellyt, miksei liike ole Helsingin keskustassa. Vuorelan mukaan lähiössä toimiminen ei ole ongelma.

– Jos liike on mielenkiintoinen, ihmiset kyllä löytävät lähiöönkin. Täällä on paljon ilmaista pysäköintitilaa, omalla autolla pääsee melkein ovelle ja myös julkisilla pääsee lähelle.

Jos liike on mielenkiintoinen, ihmiset kyllä löytävät lähiöönkin

Muija-liikkeen omistaja Taina Vuorela.

Liiketilat vuokrataan Helsingin kaupungilta

Heka-talojen liiketilojen vuokraamisesta vastaa Helsingin kaupunki. Vapaana olevat tilat perustietoineen listataan Oikotie-palvelussa . Elokuussa 2024 liiketiloja on vapaana noin 100 ympäri Helsinkiä.

Perustietoa vuokrausprosessista löytyy Helsingin kaupungin Tilat-palvelun verkkosivuilta, josta löytyvät myös alueellisten vuokraneuvottelijoiden yhteystiedot.

Kun sopivan oloinen liiketila Oikotieltä löytyy, yrittäjä voi olla suoraan yhteydessä vuokraneuvottelijaan, jonka kanssa sovitaan liiketilan näytöstä, vuokrasta, vakuudesta ja muista käytännön asioista. Liiketilojen vuokrasopimuksen vakuus on tyypillisesti kolmen kuukauden kokonaisvuokraa vastaava summa.

Miksi yrittäjän kannattaa vuokrata liiketila Helsingin kaupungilta?

– Helsingin kaupunki on vastuullinen, kohtuuhintainen, luotettava ja tarvittaessa pitkäikäinen kumppani yrittäjälle, perustelee Björklund.