Jos olet saanut Hekalta kirjeen vuokrasopimuksen yhtenäistämisestä, ilmoita yhteystietosi alla olevan linkin kautta. Yhteystiedot tarvitaan vain niiltä Hekan asukkailta, jotka ovat saaneet Hekalta kirjeen, mutta eivät vielä ole ilmoittaneet yhteystietojaan.

Ilmoita yhteystietosi

Hekan Vuoden asukastoimikunta 2024 järjestää ahkerasti tapahtumia koko yhteisölle

Tullivuorentie 22:en asukastoimikunta ei turhia pönötä, ja sen kokouksiin ovat tervetulleita kaikki asukkaat.

05.10.2024 11:40
Kuvassa Vuoden asukastoimikunta. Tullisuontie 22.
Asukasaktiivit Riina Puotsaari, Sari Lindfors ja Heidi Stenbäck viettävät paljon aikaa pihalla ja haluavat olla helposti lähestyttäviä.

Tänä vuonna Hekalla valittiin Vuoden asukkaan sijaan ensimmäistä kertaa Vuoden asukastoimikunta. Tittelin nappasi Ala-Malmilla sijaitsevan Tullivuorentie 22:n asukastoimikunta. Asukastoimikunnan puheenjohtaja Riina Puotsaari kertoo, että valinta tuli hänelle ja koko toimikunnalle täytenä yllätyksenä.

– Tämä oli tosi hieno uutinen, että ollaan tällainen voitettu. Asukastoiminta on ollut meille kaikille mieluista toimintaa, Puotsaari sanoo.

Asukastoimikunnan sihteeri Sari Lindfors pohtii valintaan johtaneita syitä.

– Meillä on aktiivinen ja hyvä meininki talossa ja pihayhteisössä. Rento tunnelma asukastoimikunnan sisällä heijastuu myös ulospäin. Emme pönötä, vaan pyydämme matalalla kynnyksellä porukkaa mukaan. Ideana on, että kokouksiin tullaan kahvikupposelle tutustumaan toisiin asukkaisiin, Lindfors sanoo.

Vuonna 2021 valmistuneen uudiskohteen asukastoimikunnalla on takanaan vasta kolmivuotinen taival. Puotsaaren ja Lindfrosin lisäksi toimikuntaan jäsenistöön kuuluu Heidi Stenbäck. Toiminnassa on aktiivisesti mukana kymmenkunta muuta kohteen asukasta.

Tutustu Tullivuorentie 22:n asukastoimikunnan toimintaan Youtube-videolta.

“Tuntuu, että tunnen pihalta kaikki”

Vuoden asukastoimikunnan valintaperusteissa Tullivuorentie 22:n asukastoimikuntaa kehuttiin muun muassa helposti lähestyttäväksi. Puotsaaren ja Lindforsin mukaan kaiken ydin on avoin vuorovaikutus ja läsnäolo naapuriyhteisössä. Toista ihmistä kannattaa lähestyä kasvotusten eikä paperilappusen välityksellä.

– Meitä näkyy paljon pihalla. Juttelemme naapureiden kanssa ja kyselemme asukkailta, että ”mitä kuuluu, mikä meininki”. Sitten meillä on someryhmät. Yritämme myös pitää avoimia asukaskokouksia, koska haluamme kuulla naapureiden toiveita ja ideoita, Puotsaari sanoo.

– Tuntuu, että tunnen pihalta kaikki. On helppoa ottaa asioita puheeksi ja saada porukkaa mukaan, Lindfors sanoo.

Neljä nuorta lasta ulkona. Yhdellä lapsella on sylissään koira.
Tullivuorentiellä asuu paljon lapsiperheitä, Alisa, Aada, Emena ja Rafaela viihtyvät pihalla nelijalkaisen ystävän kanssa.

Tapahtumia ympäri vuoden

Asukatoimikunta järjestää vuoden mittaan useita tapahtumia, joista osa – kuten joulujuhla ja Halloween-disco – on jo alkanut muodostua perinteeksi. Itsenäisyyspäivää on juhlistettu kakkukahvein, ja pääsiäisenä on askarreltu virpomisoksia. Stenbäck kertoo, että suunnitelmissa on järjestää myös lastenjuhlat ja pikkujoulut.

Tapahtumien suunnittelussa halutaan huomioida erityisesti juuri lapset, joita Tullivuorentiellä asuu runsaasti.

– Lapset ovat tulevaisuus. Kun lapset tottuvat osallistumaan asukastoimintaan, he tuovat myös vanhemmat mukaan, Puotsaari sanoo.

Ikäihmiset otetaan huomioon erityisellä tavalla, ja heidät käydään noutamassa tilaisuuksiin tarvittaessa kotiovelta asti. Tärkeää on myös kunnioittaa vähemmistöjä ja suunnitella esimerkiksi juhlien tarjoilut siten, että jokaiselle on tarjolla jotain. 

Asukastoimikunnat luovat yhteisöllisyyttä

Puotsaari, Lindfors ja Stenbäck ovat yhtä mieltä asukastoimikuntien merkityksestä turvallisuutta ja yhteisöllisyyttä luovana toimijana.

– Kun tuntee muut asukkaat, on pienempi kynnys pyytää apua. Ja kun lasten vanhemmat ovat tuttuja keskenään, niin pihalla toimii ”koko kylä kasvattaa” -periaate, Puotsaari sanoo.

Aikuisille toisiin asukkaisiin tutustuminen ja pihan kahviporukkaan liittyminen tarjoaa mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia ja löytää ystäviä.

– Se on hirveän tärkeää yksinasuvalle. On henkireikä, että on jutteluseuraa ulkona, ja nimenomaan vähän tutumpaa jutteluseuraa, Lindfors toteaa.

Vuoden asukastoimikunta lapsineen istuu hiekkalaatikon ääressä.
Asukasaktiivit Riina Puotsaari, Sari Lindfors ja Heidi Stenbäck viettävät paljon aikaa pihalla ja haluavat olla helposti lähestyttäviä.

Ketään ei pakoteta luottamustehtävään

Asukastoimikunnan kokouksiin osallistumista ei kannata Tullivuorentien aktiivien mukaan arastella: ketään ei painosteta tai valtuuteta luottamustehtäviin.

– Heka-taloissa asukastoimikunta ei myöskään tee valtavia päätöksiä, joten vastuuta ei tarvitse pelätä. Täällä pääsee enemmänkin vaikuttamaan siihen, mitä annetulla määrärahalla tehdään kohteemme hyväksi, Stenbäck sanoo.

Puotsaari kannustaa kaikenikäisiä ja -taustaisia asukkaita lähtemään mukaan oman kohteensa asukastoimikuntaan.

– Erilaisista taustoista tulevia ihmisiä pitäisi ehdottomasti saada toimikuntiin. Otetaan kaikki mukaan. Se rakentaa pohjaa yhteisöllisyydelle, Puotsaari sanoo.