Jo yli 10 prosentissa Hekan kohteista on aurinkovoimala

Suomessa vietetään Energiansäästöviikkoa 7–13.10. Viikon aikana organisaatiot eri puolella Suomea muistuttelevat tärkeistä energiateoista. Lisäksi viikolla kiinnitetään huomiota pitkäkestoisiin energiatekoihin. Heka-talojen katoilla on jo liki 70 aurinkovoimalaa, joilla vähennetään kiinteistöjen sähkönkulutusta ja korvataan se uusiutuvalla energialla.

07.10.2024 14:43
Hekan kohteen Rusthollarintie 8 kohteen katolla on aurinkopaneeleita.
Rusthollarintie 8 -kohteen katolle asennettiin aurinkopaneelit peruskorjauksen yhteydessä.

Heka-kohteiden katoilla on yhteensä noin 70 aurinkovoimalaa eli aurinkovoimala löytyy jo yli kymmenestä prosentissa Hekan kohteista. Uudiskohteissa ja peruskorjausten yhteydessä aurinkovoimala asennetaan talon katolle aina, kun se on teknisesti mahdollista ja järkevää. Vuonna 2024 aurinkovoimaloita on asennettu viiteen kohteeseen.

Hekan aurinkopaneelit ovat tuottaneet vuoden 2024 aikana 663 000 kWh sähköä. Tämä on 65 % enemmän kuin vuonna 2023 yhteensä. Jos hiilivoimalassa tuotettaisiin sähköä saman verran kuin Hekan aurinkosähkön tuotanto on ollut vuonna 2024, tarvittaisiin 215 tonnia hiiltä.

Aurinkosähkö säästää luontoa ja rahaa

Heka-talojen katoilla kerätty aurinkosähkö käytetään kiinteistössä talotekniikan tarpeisiin. Tällaisia ovat esimerkiksi ilmanvaihdon ja lämmityksen puhaltimet ja pumput, valaistus, autojen lämmitystolpat sekä talosaunat. Paneelit mitoitetaan niin, että hyvin pieni osa tuotetusta sähköstä myydään verkkoon.

Miten aurinkovoimaloiden avulla sitten säästetään energiaa ja rahaa? Aurinkovoima tuottaa sähköä ja tällöin sitä ei tarvitse ostaa verkosta. Tällöin vältytään myös siirtomaksuilta ja veroilta. Aurinkosähkö on myös puhdasta sähköä, joten sen avulla vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä.

Jos hiilivoimalassa tuotettaisiin sähköä saman verran kuin Hekan aurinkosähkön tuotanto on ollut vuonna 2024, tarvittaisiin 215 tonnia hiiltä.

Aurinkovoimaloiden merkitys kasvaa tulevaisuudessa

Yhteiskunta sähköistyy ja sähkön kulutus kaikkialla tulee kasvamaan. Tulemme tarvitsemaan uusiutuvaa puhdasta sähköä niin pienistä kuin suuristakin tuotantolaitoksista. Näin säästämme sekä kustannuksissa että tuemme yhteiskunnan siirtymistä puhtaaseen energiaan. Samalla parannamme Suomen energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta.

Aurinkovoimala voi tuottaa sähköä jopa 30 vuotta. Aurinkosähkö on kannattava investointi, joka maksaa itsensä takaisin. Hekan kiinteistönkannan sähkön- ja etenkin lämmönkulutus on niin suuri, että aurinkosähkön merkitys on vielä pieni. Sen merkitys tulee kasvamaan ja tarvitsemme sekä pieniä että suuria tekoja energiatehokkuuden edistämiseksi.

Nainen kävelee pihaportaita ylöspäin ja näkee ylätasanteella kaksi naapuriaan, jotka ovat lähdössä pyöräilemään. Naapureilla on päässään pyöräilykypärät.
Jokainen voi vaikuttaa omaan energiankulutukseensa arjen pienillä teoilla.

Energiansäästövinkkejä Hekan asukkaille

Jokainen meistä voi vähentää energiankulutusta kotona pienillä teoilla. Tästä hyötyvät niin asukkaat, ympäristö kuin Hekakin.

Vinkkejä energiapihiin arkeen:

  • Lyhennä suihkuaikaa: säästät lämmintä vettä
  • Älä jätä ikkunoita auki: tuuletus nopealla ristivedolla riittää
  • Älä peitä pattereita ja termostaatteja: se estää niiden toimintaa
  • Sammuta turhat valot ja sähkölaitteet, ja vedä turhat pistokkeet irti seinästä.
  • Tee vikailmoitus, jos huomaat energiaa tai vettä kuluttavan vian
  • Pese vain täysiä pyykkikoneellisia

Siirrä omaa sähkönkäyttöäsi huipputuntien ulkopuolelle. Valtakunnallisesti sähkön käytössä on arkipäivisin kaksi kulutushuippua: aamulla kello 8–10 ja uudelleen alkuillasta tavallisimmin kello 16–17 ja uudelleen 19–20 välillä.

Lue vinkit sähkönkäytön ajoittamiseen Motivan verkkosivuilta.