Hekan tavoitteena on, että mahdollisimman moni häätö estetään ja asukas ei menetä kotiaan

Heka tarjoaa asukkaalle useita mahdollisuuksia tilanteen hoitamiseen ennen kuin vuokravelkatilanne etenee häätöön asti. Perintäprosessimme on asiakaslähtöinen ja joustava. Häätö on aina viimeinen vaihtoehto, kun mitään muuta ei ole enää tehtävissä.

08.10.2024 10:45
Nainen käyttää kannettavaa tietokonetta sohvalla ja katsoo mieheen hymyillen.

Häädöt sekä vuokravelat ovat koko Suomessa kasvusuunnassa, eikä Heka ole tästä poikkeus. Syynä lisääntyviin häätöihin on muun muassa kiristynyt taloustilanne, Hekan vuokrantarkistukset ja Kelan tukimuutokset.  Myös Hekalta tehtyjen häätöjen määrä on kasvussa viime vuosiin verrattuna. Vuonna 2023 vuokravelkahäätöjä Hekalta tehtiin koko vuoden aikana 121 kappaletta, kun tänä vuonna häätöjä on tehty 155 kappaletta  (tilanne 26.9.2024).

Asukkaalla on useita mahdollisuuksia vuokranmaksuvaikeuksista selviämiseen

Hekalla työskennellään päivittäin sen eteen, että mahdollisimman moni häätö estettäisiin eikä asukas menettäisi kotiaan. Tätä työtä tehdään niin vapaaehtoisen perinnän kuin oikeudellisen perinnän aikana sekä perinnän kehittämistehtävissä. Asiakaspalvelun vuokranmaksuneuvontatiimi neuvoo vuokramaksuvaikeuksissa olevia asukkaita ja tekee asukkaiden kanssa maksusopimuksia. 

Perinnän eri vaiheissa asukkaalla on useita mahdollisuuksia vuokranmaksuvaikeuksista selviämiseen ja vuokravelan maksamiseen. Ensimmäisen perintäkirjeen jälkeen asukkaalla on lyhimmilläänkin noin puoli vuotta aikaa tilanteen hoitamiseen ennen kuin hän voi joutua häädetyksi kodistaan.

Arvostamme asukkaan aktiivisuutta: neuvomme ja teemme maksusopimuksia

Jos asukkaalle on kertynyt vuokravelkaa, lähetämme asukkaalle perintäkirjeitä. Perintäkirjeissämme kerromme velan määrän ja kehotamme asukasta olemaan yhteydessä Hekaan.

Jatkossa lähetämme myös perintätekstareita, joilla pyrimme tavoittamaan nopeammin ja paremmin ne asukkaat, joille on alkanut kertyä vuokravelkaa, jotta vuokranmaksu saataisiin kuntoon. 

Jos asukkaalla on vuokravelkaa kahden kuukauden vuokraa vastaava määrä tai 4–6 omavastuuosuutta Kelan maksamien tukien jälkeen, hän saa Hekalta perintäkirjeen, jossa kerromme myös häätöuhasta. Tämän perintäkirjeen sävy on napakka, mutta tarjoamme tässäkin vaiheessa maksusopimusta.

Asukas voi milloin tahansa vapaaehtoisen perinnän aikana ottaa yhteyttä Hekaan ja tehdä maksusopimuksen. Maksusopimus voidaan tehdä jopa vuoden pituiseksi. Maksusopimuksen maksuerät sovitetaan asukkaan taloudelliseen tilanteeseen. Maksusopimusta voi myös uusia tarpeen mukaan.

Heka tarjoaa asukkailleen myös maksuttomia asumisneuvonnan palveluita yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Asumisneuvoja yrittää myös itse ottaa yhteyttä asukkaaseen, jos asukas on saanut häätöuhkaisen perintäkirjeen. Asumisneuvojan tuella asiakas voi esimerkiksi selvittää tarkemmin mahdollisuuksiaan erilaisiin rahallisiin tukiin sekä Kelan että sosiaalitoimen osalta.

Nainen täyttää lomaketta Hekan asiakaspalvelupisteessä.

Myös käräjäoikeuskäsittelyn aikana asukas voi hoitaa velan

Asukkaan vuokravelkojen perintä etenee käräjäoikeuteen, jos asukas ei reagoi Hekan lähettämiin perintäkirjeisiin tai yhteydenottoihimme ja vuokravelkaa on kahden kuukauden vuokraa vastaava määrä tai 4–6 omavastuuosuutta Kelan maksamien tukien jälkeen.

Samalla asukkaalle haetaan häätötuomiota asunnosta. Tätä velkojen perimistä käräjäoikeudessa kutsutaan oikeudelliseksi perinnäksi. Kun asukkaan vuokravelka on siirtynyt käräjäoikeuteen, hän saa Hekalta tekstiviestin, jossa kerromme käräjäoikeuskäsittelyn alkamisesta.

Myös käräjäoikeuskäsittelyn aikana asukkaalla on mahdollista välttää häätö.

Jos asukas maksaa käräjäoikeuskäsittelyn aikana velan, kuluvan kuukauden vuokran ja oikeudenkäyntikulut, asuminen Hekalla voi jatkua normaalisti ja juttu perutaan käräjäoikeudesta. Tässäkin vaiheessa asumisneuvoja voi auttaa asukasta.

Käräjäoikeuskäsittelyn aikana edellytämme koko velan maksamista, sillä vuokravelkaa on kertynyt jo isompi määrä ja asukasta on yritetty kannustaa useita kertoja maksusopimuksen tekemiseen. 
 

Pahimmillaan vuokravelka johtaa häätöön

Jos asukas ei halua tai pysty hoitamaan vuokravelkaansa käräjäoikeuskäsittelyn aikana, käräjäoikeus antaa häätötuomion. Heka siirtää häätötuomion ulosottoon, joka suorittaa häädön.

Ulosotto toimii valtakunnallisesti kaikissa häädöissä saman prosessin mukaisesti, eikä vuokranantajataholla ole vaikutusta siihen, miten häätö etenee ulosotossa.

Ulosotto ilmoittaa asukkaalle muuttopäivän, johon mennessä asukas voi vapaaehtoisesti muuttaa pois asunnosta. Jos asukas ei lähde vapaaehtoisesti, perintätiimi pyytää ulosoton paikalle. Ulosotto suorittaa häädön valitsemanaan ajankohtana.

Hekan asukkaalla on myös mahdollisuus hakea tavaroitaan häädön jälkeen yhteisesti sovittuna aikana tietyn ajan kuluessa ennen asunnon tyhjennystä.
 

Kehitämme jatkuvasti perintäämme asiakaslähtöisemmäksi

Ison vuokranantajan asemassa Heka toimii vastuullisesti ja kehittää jatkuvasti perintäkäytäntöjään entistä asiakaslähtöisemmäksi.

Viime aikoina olemme keventäneet määräaikaisten sopimusten jatkamiskäytäntöjä ja lisänneet verkkosivuille vuokranmaksuvaikeuksia koskevaa viestintää. Syksyn aikana otamme käyttöön perintätekstarit, jotka lähetämme ennen perintäkirjeitä. Tekstareilla pyrimme tavoittamaan nopeammin ja paremmin asukkaat, joilla on vuokravelkaa. 

Yhteistyö asumisneuvonnan kanssa on myös erittäin tärkeässä roolissa.