Älä jää yksin rahahuolien kanssa – Ole ajoissa yhteydessä vuokranmaksuvaikeuksien ratkaisemiseksi

Muuttuvat elämäntilanteet, työttömyys tai yllättävät isot kulut voivat johtaa maksuvaikeuksiin. Asunnon vuokra on kuitenkin aina maksettava kuukausittain. Jos sinulla on vaikeuksia maksaa vuokraasi, ole ajoissa yhteydessä Hekaan. Vuokranmaksuvaikeuksiin on mahdollista saada neuvoja ja tukea.

22.10.2024 12:52
Pyyhkeiden viikkaus

Hekalla asukasta tuetaan vuokranmaksuvaikeuksissa monin tavoin, jotta vuokravelka ei johtaisi häätöön. Vuokra ja mahdolliset muut maksut pitää kyllä maksaa ajallaan, mutta tarjoamme neuvontaa ja ratkaisuja maksuvaikeuksien selättämiseen. 

Hekan perintäasiantuntija Leea Pajari kannustaa aktiivisuuteen hankalassa tilanteessa: 

– Tavoitteemme on aina, että asukas saa velkansa maksettua ja voi jatkaa asumistaan, Pajari kertoo. 

Ota yhteyttä heti, jos sinulla on vaikeuksia maksaa vuokraasi 

Moni herää hoitamaan asiaa vasta siinä vaiheessa, kun vuokravelka on edennyt käräjäoikeuteen saakka. Pajari neuvoo ottamaan yhteyttä heti, jos vuokraa tai muita asumisen maksuja ei pysty maksamaan ajoissa. 

– Rahapula voi hävettää ja tilanteen selvittämistä tulee siksi välteltyä, Pajari pohtii. 

Ratkaisuja kyllä on, kunhan asukas on itse aktiivinen ja valmis hoitamaan asiansa kuntoon.  

– Jos asukas ei ole meihin yhteydessä, emme voi tietää missä mennään. Arvostamme asukkaan aktiivisuutta asian hoitamisessa. Yhteydenottotapoja on monia. Jos vaikkapa puhelinsoitto ei ole itselle luontevin tapa hoitaa asiaa, meihin voi olla yhteydessä sähköisestikin esimerkiksi asukassivujen kautta. Sähköisissä kanavissa voi lähettää viestin mihin vuorokauden aikaan tahansa, Pajari kertoo.  

Missään vaiheessa ei ole liian myöhäistä lähteä hoitamaan vuokravelka asiaansa. Jos vuokravelka on jo johtanut häätöön, kannattaa velka pyrkiä kuitenkin hoitamaan pois, jotta saa maksuhäiriömerkinnän pois luottotiedoistaan. Maksuhäiriömerkintä vuokraveloista voi vaikeuttaa uuden asunnon saamista. 

Vuokra on muihin säännöllisiin kuluihin verrattuna suuri summa, ja jo kuukaudenkin vuokrarästissä on paljon maksettavaa. Vuokravelka menee perintään myös silloin, jos vuokra maksetaan toistuvasti myöhässä tai siitä maksetaan vain osa.  

Vuokravelkaa ei kuitenkaan pääse kertymään yllättäen. Hekalta lähetetään maksamattomasta vuokrasta pian eräpäivän jälkeen perintäkirje, jossa on tietoa vuokravelasta ja sen maksamisesta. Kirjeessä myös neuvotaan, miten toimia, jos vuokravelkaa ei pysty heti maksamaan.

Jos vuokravelkaa on ehtinyt kertyä jo usealta kuukaudelta, Heka lähettää perintäkirjeen, jossa kerrotaan, että Heka aikoo hakea käräjäoikeudelta tuomion vuokrasopimuksen purkamiseksi ja häädön toteuttamiseksi. Tässä vaiheessa on kuitenkin vielä mahdollista maksaa velka tai sopia maksusopimuksesta, jolloin asuminen voi jatkua normaalisti.  

Vuokranmaksun tilanteen voi aina tarkistaa asukassivulta tai puhelimitse Hekan asiakaspalvelusta. Hekalle on otettu lokakuussa käyttöön myös tekstiviestimuistutus, joka muistuttaa maksamatta olevasta vuokrasta jo ennen perintäkirjeen lähetystä.  

Henkilö ottaa jääkaapista ruokaa.

Tarjolla neuvontaa ja mahdollisuus maksusopimukseen 

Vaikka rahasta olisi tiukkaa, on vuokranmaksu hyvä asettaa ensisijaiseksi, sillä koti on arjen sujumisen kannalta keskeinen asia:  

– Jos vuokravelka etenee häätöön saakka ja asukas menettää kotinsa, on vaikea selvitä arjesta ja se johtaa helposti muihin ongelmiin. Siksi on hyvä maksaa ensin vuokra ja sitten vasta muut vähemmän tärkeät kulut, Pajari muistuttaa.  

Maksusopimus on yksi ratkaisu tilapäisiin vuokranmaksuongelmiin. Siinä asukas sopii Hekan kanssa vuokran maksamisesta osissa. Maksusopimus on hyvä ratkaisu esimerkiksi silloin, kun epäsäännöllisten tulojen vuoksi vuokranmaksu ei nyt onnistu mutta maksamatta jääneet vuokrat on mahdollista maksaa lähikuukausina. 

Maksusopimus voidaan tehdä pisimmillään 12 kuukauden ajaksi. Asukas allekirjoittaa sopimuksen sähköisesti. 

– Maksusopimus on sitova. Jos asukas ei jostain syystä pysty noudattamaan sopimusta, on silloinkin oltava heti yhteydessä Hekaan, ja voimme ratkoa tilannetta asukkaan kanssa, Pajari muistuttaa.   

Mitä voi tehdä, jos tiedossa ei myöhemminkään ole rahaa vuokran maksamiseen? Pajari suosittelee yhteydenottoa asumisneuvontaan. Asumisneuvojan kanssa voi selvittää, saisiko esimerkiksi sosiaalitoimesta rahaa vuokranmaksuun. Asumisneuvonta on asukkaalle maksutonta.

Lue lisää asumisneuvonnasta 

Myös esimerkiksi Takuusäätiöltä , Talous- ja velkaneuvonnasta sekä alle 30-vuotiaille tarkoitetusta Ohjaamosta saa neuvoja. Kaikki edellä mainitut palvelut ovat ilmaisia. 

Heka järjestää Vuokranmaksuvaikeudet ja niistä selviäminen -webinaarin tiistaina 5. marraskuuta 2024 kello 17–19. Webinaarissa perintä- ja velkaneuvonnan asiantuntijat antavat käytännön ohjeita, miten toimia, jos vuokranmaksun kanssa on ongelmia.

Lue lisää webinaarista