Jos naapurin asuminen häiritsee
Kaupungissa asutaan tiiviisti, ja seinän takaa kantautuu toisinaan merkkejä naapurin asumisesta. Normaalin asumisen äänet kuuluvat kerrostalo- ja rivitaloasumiseen. Naapurin kohtuutonta metelöintiä tai muuten häiritsevää asumista ei kuitenkaan tarvitse sietää. Jos häiriö on toistuvaa, ilmoita siitä Hekalle.
Mikä on normaalia asumista, mikä kohtuutonta häiriötä?
Normaalin asumisen äänet kuuluvat kerrostalo- ja rivitaloasumiseen eivätkä siis ole häiritsevää asumista. Suihkussa tai wc:ssä käynnistä tai pyykinpesusta tulevat äänet ovat pääosin normaaleja kaikkina aikoina, samoin lasten leikkimisestä valveillaoloaikaan kuuluvat äänet sekä asunnossa ja rappukäytävässä normaalista liikkumisesta aiheutuvat äänet vuorokaudenajasta riippumatta.
Yöaikaan kovien äänien aiheuttamista on vältettävä.
Tyypillisiä esimerkkejä häiritsevästä elämästä ovat muun muassa kovaääninen metelöinti, riitatilanteet ja musiikin soittaminen kovalla.
Asumishäiriötä arvioitaessa on merkitystä häiriön toistuvuudella. Tuomioistuimessa on usein kiinnitetty huomiota myös siihen, että häiriöt ovat sattuneet yöllä.
Mitä tehdä, kun naapurin asumiskäytös häiritsee
Jos naapurin asuminen häiritsee, on alussa parasta kertoa siitä asiallisesti häiriön aiheuttajalle. Voi olla, että naapuri ei itse edes tiedä asumisensa tai käytöksensä häiritsevän muita talon asukkaita.
Jos häiriö on erittäin törkeää tai tilanne on uhkaava, ilmoita asiasta poliisille. Poliisi ei anna Hekalle tietoja käynneistään.
Jos häiriö huomautuksesta huolimatta jatkuu usein, ilmoita siitä Hekalle asukassivujen kautta (Palvelupyynnöt – Ilmoita häiritsevästä asumisesta). Puhelimitse tehtyjä tai nimettömiä valituksia emme huomioi. Yksilöi ilmoituksessa häiriön laatu ja tapahtuma-ajankohdat (päivänmäärä ja kellonajat) sekä miten kauan häiriötä on jatkunut. Kerro myös, oletko kertonut asiasta häiritsijälle.
Ilmoituksen jälkeen selvitämme tapausta. Tämän jälkeen olemme yhteydessä häiriön aiheuttajaan ja edellytämme tätä muuttamaan asumiskäyttäytymistään. Asumishäiriöstä ja häiriöilmoitusten määrästä riippuen voimme antaa häiritsijälle huomautuksen tai kirjallisen varoituksen.
Jos häiriöt jatkuvat ilmoituksesi jälkeen, tee uusi kirjallinen ilmoitus häiritsevästä asumisesta. Tämän jälkeen Heka voi purkaa tai irtisanoa vuokrasopimuksen.
Jos häiritsijä ei lähde asunnosta vapaaehtoisesti tai on eri mieltä asiasta, vuokrasopimuksen päättämistä joudutaan käsittelemään käräjäoikeudessa. Häiriöstä ilmoittaneiden pitää olla valmiita todistamaan oikeuskäsittelyssä. Todistajia voivat olla vain häiriöstä kärsineet asukkaat. Oikeuskäsittelyssä häiriöistä ilmoittaneiden pitää selvittää kaikki häiriöön liittyvät seikat samalla tavalla kuin aiemmissa kirjallisissa ilmoituksissa.
Toimenpiteisiin ei välttämättä ryhdytä, jos häiriö on vähäistä ja lyhytaikaista tai ilmoittajia on vain yksi.
Kun naapurista kantautuu häiritsevää tupakansavua
Ilmoita häiritsevästä tupakoinnista savuttomassa talossa
Jos savuttomassa kohteessa tupakoidaan asunnossa tai siihen kuuluvalla parvekkeella tai muussa asuntoon kuuluvassa ulkotilassa, yleisissä tiloissa tai leikkipaikalla, kyseessä on sopimusrikkomus. Ilmoita tupakoinnista asukassivuilla (Palvelupyynnöt – Ilmoita häiritsevästä asumisesta).
Ilmoita häiritsevästä tupakoinnista muissa kuin savuttomissa taloissa
Jos asuntoosi kantautuu naapurista häiritsevää tupakansavua, ilmoita siitä Hekalle asukassivujen kautta (Palvelupyynnöt – Ilmoita häiritsevästä tupakoinnista).
Tupakkalain mukaan asuntoyhteisöllä (esimerkiksi vuokrataloyhtiöllä eli Hekalla) on mahdollisuus hakea kunnalta tupakointikieltoa asuntojen parvekkeille, asuntojen käytössä oleviin ulkotiloihin ja asuntojen sisätiloihin.
Ilmoituksen perusteella Heka voi tarvittaessa käynnistää tupakointikiellon hakemisen. Kaupungin ympäristöpalvelut päättää kiellon määräämisestä. Jos viranomainen määrää kohteeseen tupakointikiellon, tiedotamme siitä asukkaita ja asennamme taloon tupakointikiellosta kertovat kyltit.