Förenhetligandet av hyresavtalen inleds i åtta Heka-hus i östra Helsingfors

Vi förenhetligar hyresavtalen för våra boende stegvis under åren 2024–2026. Vi uppdaterar innehållet i hyresavtalen så att alla våra hyresgäster i fortsättningen har samma villkor i hyresavtalet. Förenhetligandet ändrar vissa villkor i hyresavtalet, men påverkar inte hyresnivån för bostaden. Genom förenhetligandet eftersträvar vi bättre boendetrivsel, när alla boende efter förenhetligandet omfattas av samma villkor i hyresavtalet.

26.8.2024 09:27

Förenhetligandet börjar nu i åtta Heka-objekt i Kallviken, Mellungsbacka och Nordsjö:

  • Kalksandsvägen 1
  • Kalksandsvägen 3
  • Kalksandsvägen 6
  • Kalksandsvägen 9
  • Fallbackagränden 5
  • Fallbackavägen 2
  • Stjärnögasgränd 8
  • Adalminas gata 3.

Heka delar ut ett brev om saken till invånarna i dessa objekt inom augusti.

Det nya hyresavtalet undertecknas elektroniskt. Vi behöver en aktuell e-postadress och ett aktuellt telefonnummer för varje huvudhyresgäst i bostaden för elektronisk underskrift. I brevet som skickas till hyresgästen finns anvisningar om hur man meddelar sina kontaktuppgifter och skriver under det nya hyresavtalet.

Vi informerar även boendekommittéerna och regionkommittén för husen i fråga om förenhetligandet av hyresavtalen.

Du får fortsättningsvis behålla din bostad hos Heka och hyresavtalet förnyas 

Vi ingår ett nytt hyresavtal för hyresgästens nuvarande bostad. Det nya avtalet ersätter det tidigare. Boendet och hyresförhållandet fortsätter alltså utan avbrott när hyresgästen undertecknar det nya hyresavtalet inom utsatt tid.

Förenhetligandet ändrar hyresavtalets väsentliga villkor, vilket också förutsätter hyresgästens samtycke. Om hyresgästen inte godkänner de nya hyresvillkoren och vägrar underteckna det nya hyresavtalet, säger vi upp hyresavtalet. Under uppsägningstiden erbjuder vi hyresgästen möjlighet att underteckna det nya hyresavtalet jämte nya hyresvillkor. Om hyresgästen inte undertecknar det nya hyresavtalet under uppsägningstiden, upphör boendet hos Heka efter sex månaders uppsägningstid.

Cirka 34 000 hyresavtal förnyas

Det finns ett behov av förenhetligande av ca 34 000 hyresavtal, det vill säga största delen av hyresavtalen för boende hos Heka.

Förenhetligandet gäller inte boende

  • vars hyresavtal har börjat 1.1.2022 eller senare, eftersom villkoren i dessa avtal redan följer den nya hyresavtalsmodellen
  • som bor i ett objekt där en grundläggande renovering inleds 2025 eller 2026.