Hekas medianhyra är även i nästa år 35 % förmånligare än Helsingfors marknadshyra

I nästa år är medianhyran för Helsingfors stads bostäder Ab:s, det vill säga Hekas, vanliga bostäder 14,48 euro per kvadratmeter per månad, medan medianhyran i år är 13,76 euro. År 2025 är Hekas medianhyra 5,2 procent högre än år 2024.

14.10.2024 13:39

Hekas styrelse bekräftade hyrorna för 2025 vid sitt möte 9.10.2024. De boende får information per brev om nästa års hyra innan utgången av oktober.

Hyrorna höjs med minst 0,5 procent och högst 9,5 procent. Majoriteten av höjningarna ligger mellan 2 och 6 procent. I de objekt som totalrenoverats kommer hyrorna att stiga betydligt mer än höjningarna ovan, eftersom de renoverade bostäderna nästan motsvarar nya bostäder. Hekas nyaste objekt, till exempel i Fiskehamnen och på Busholmen, där hyrorna har påverkats av objektens läge vid havet och de goda trafikförbindelserna, har de högsta hyrorna.

Efter höjningen är medianhyran för Hekas bostäder enligt Statistikcentralen cirka 35 procent lägre än den nuvarande medianhyran i Helsingfors.

Den fortsättningsvis höga räntenivån och de höga kostnaderna återspeglas fortfarande i hyrorna

Räntorna är fortfarande höga och en ändring av den allmänna räntenivån mot en resonlig sänkning påverkar ännu inte i betydande grad Hekas ränteutgifter, då räntan är högre än självriskräntan för Hekas räntestödslån.

Även den ökade tomgången av bostäder har lett till ett tryck på att höja hyrorna. Bolagets styrelse har fäst uppmärksamhet vid detta och flera åtgärder har påbörjats för att förbättra nyttjandegraden.

Dessutom medför den allmänna kostnadsutvecklingen och höjningen av den allmänna mervärdesskattesatsen från 24 % till 25,5 % från september 2024 ett tryck på att höja hyrorna. 

Effekten av kostnadsökningen på hyran har delvis kunnat dämpas med hjälp av åtgärderna i den sparplan som utarbetades i Heka våren 2024.

Verksamhetskostnaderna täcks med hyrorna

Heka arbetar enligt självkostnadsprincipen, det vill säga alla verksamhetskostnader täcks med hyrorna. Man tar ut hyrorna i den mån som totalkostnaderna för byggandet, reparationen, underhållet och administrationen är.

Heka strävar inte efter vinst eller betalar ut dividender till sin ägare Helsingfors stad. 

Se Hekas objektsspecifika medelhyror för år 2025: