Muutatko ensiasuntoon? Katso vinkit sujuvaan asumiseen
Muutto ensiasuntoon voi olla jännittävää, mutta hoitamalla kaikki kuntoon hyvissä ajoin, teet asumisestasi sujuvaa alusta alkaen. Tästä artikkelista löydät tietoa, miten valmistautua muuttoon, mitä käytännön asioita on hyvä selvittää etukäteen ja miten omaa uutta arkea voi helpottaa pienillä valinnoilla.
Hoida nämä ennen muuttoa:
- Tee lakisääteinen muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää tai viimeistään viikon kuluttua muutosta. Myös tilapäisestä asumisesta on ilmoitettava Digi- ja väestötietovirastolle, jos asuminen kestää yli kolme kuukautta.
- Tee asuntoosi sähkösopimus hyvissä ajoin ennen muuttopäivää. Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa ennen sopimuksen tekemistä.
- Hanki tarpeitasi vastaava kotivakuutus tai päivitä nykyinen kotivakuutuksesi koskemaan uutta asuntoasi.
- Halutessasi voit sopia Postin kanssa postisi määräaikaisesta kääntämisestä uuteen osoitteeseen.
- Jos olet oikeutettu saamaan Kelalta tukia, toimita tarvittavat asiakirjat Kelalle.
- Tee Hekalle ”Ilmoitus sisäänmuutosta”, jolloin tietosi lisätään talonkirjaan. Jos tietosi eivät ole talonkirjassa, ei kiinteistönhoitaja voi tarvittaessa avata sinulle ovea. Helpoiten teet ilmoituksen lisäämällä palvelupyynnön asukassivujen kautta. Ilmoita samalla, minkä tai mitkä nimet haluat ulko-oven viereiseen nimitauluun sekä asunnon oveen.
E-laskulla vuokranmaksu onnistuu helposti
Muista maksaa vuokra ja muut asumiseen liittyvät laskut eräpäivään mennessä. Hekan asunnon vuokra tulee maksaa kuukausittain joka kuukauden neljänteen päivään mennessä. Jos sinulla on ongelmia vuokranmaksussa, ole viipymättä yhteydessä Hekaan.
Myös muiden mahdollisten maksujen, kuten autopaikan vuokran ja saunamaksun, eräpäivä on tavallisesti sama kuin asunnon vuokralla.
E-lasku on helppo ja ympäristöystävällinen tapa huolehtia vuokranmaksusta. Lasku tulee suoraan verkkopankkiisi, jolloin kaikki maksutiedot ovat laskussa aina automaattisesti oikein eikä näppäilyvirheen mahdollisuutta ole.
Ota e-lasku käyttöön omassa verkkopankissasi etsimällä kohta ”e-lasku”. Hae laskuttaja nimellä ”Helsingin kaupungin asunnot Oy” ja täytä lomakkeen tiedot. Kun hyväksyt sopimuksen, saat jatkossa laskut suoraan verkkopankkiisi.
Tarkat tiedot e-laskun käyttöönottoon saat oman pankkisi verkkosivuilta. E-laskuun liittyvissä ongelmissa ole yhteydessä pankkiisi.
Jos saat asumistukea, ohjaa se maksettavaksi suoraan vuokranantajan eli Hekan tilille. Heka saa tarvittaessa antaa Kelalle ja sosiaaliviranomaisille tietoja vuokralaisen vuokranmaksusta.
Tee sisäänmuuttotarkastus
Tee asunnossasi sisäänmuuttotarkastus ja täytä asukassivuilla oleva lomake 14 vuorokauden kuluessa vuokrasopimuksen alkamispäivästä.
Jos et voi asioida sähköisesti, pyydä paperilomake asiakaspalvelustamme.
Järjestyssäännöt tutuiksi
Kun muutat uuteen asuntoon, on hyvä tutustua taloyhtiön järjestyssääntöihin. Järjestyssääntöjä noudattamalla edistät omaa ja muiden asukkaiden turvallisuutta sekä asumisviihtyvyyttä.
Hekan järjestyssääntöihin voit tutustua täältä.
Turvallista asumista
Muuttaessasi uuteen kotiin, tulee sinun huolehtia asumisen turvallisuudesta. Turvallinen koti on monen tekijän summa.
Pidä hyvää huolta asunnostasi ja osaltasi myös talon yhteisistä tiloista. Paloturvallisuudesta huolehtiminen, ovien ja ikkunoiden lukitseminen sekä sähkölaitteiden asianmukainen käyttö ehkäisee monta vahinkoa. Kaikkia vahinkoja ei kuitenkaan voi omalla toiminnallaan kokonaan estää. Siksi kannattaa hankkia kotivakuutus.
Jos huomaat asunnossasi tai talossasi asumisturvallisuutta heikentävän vian, tee siitä viipymättä vikailmoitus.
Paloturvallisuus
Lain mukaan jokaisessa asunnossa on oltava palovaroitin ja asukas vastaa sen testaamisesta kuukausittain. Testaa palovaroitin painamalla varoittimessa olevaa nappia muutaman sekunnin ajan. Jos varoitin hälyttää painettaessa, se on kunnossa. Jos se ei hälytä, varoitin on viallinen. Jos asunnossasi ei ole toimivaa palovaroitinta, jätä siitä vikailmoitus.
Kotiin on hyvä hankkia myös alkusammutusvälineitä, kuten sammutuspeite ja jauhesammutin. Opettele niiden käyttö ja huollata sammuttimet turvatekniikan keskuksen valvomassa huoltoliikkeessä.
Jos poltat asunnossa kynttilöitä, huolehdi, että niiden lähellä ei ole syttyvää materiaalia. Älä polta kynttilöitä kirjahyllyssä, television tai muiden sähkölaitteiden päällä.
Älä koskaan jätä kynttilää palamaan ilman valvontaa tai lasta tai lemmikkiä yksin palavan kynttilän lähelle.
Sähkölaitteet
Teetä sähkölaitteiden asennukset ja korjaukset ammattilaisella. Älä käytä huonokuntoisia sähkölaitteita. Irrota sähkölaitteet pistorasiasta vetämällä pistotulpasta, ei johdosta. Älä käytä valaisimissa vahvempaa lamppua kuin laitteeseen on merkitty.
Sijoita kodinkoneet niin, että niiden ympärille jää vapaata tuulettuvaa tilaa. Imuroi tarvittaessa pöly laitteiden ulkopuolelta. Älä peitä sähköpattereita tai lisälämmittimiä.
Kerro ongelmatilanteista heti
Toivottavasti viihdyt asunnossasi ja asuminen sujuu mukavasti.
Kaikki ei aina kuitenkaan mene suunnitelmien mukaisesti ja välillä voi esiintyä ongelmia asumiseen liittyen.
Kun havaitset ongelmia esimerkiksi asunnossasi tai vuokranmaksuusi liittyen, ole aktiivinen asioiden ratkeamiseksi. Katso toimintaohjeita yleisimpiin ongelmatilanteisiin tästä linkistä.