Helena-hanke päättyi – Energiankulutusta vähennettiin 7300 kerrostalokolmion vuosikulutusta vastaava määrä

EU-rahoitteisessa HELENA-hankkeessaan Heka etsi kustannustehokkaimpia tapoja parantaa rakennusten energiatehokkuutta ja edistää uusiutuvan energian käyttöä.

13.12.2024 09:05
Hekan kohde Rushollarintie 8. Talon katolla on aurinkopaneelit.
Rusthollarintie 8 -kohteeseen asennettin peruskorjauksen yhteydessä aurinkovoimala.

Vuonna 2020 alkaneen hankkeen tavoitteena oli vähentää Hekan kerrostalojen energiankulutusta laajoissa peruskorjauksissa vähintään 40 prosenttia. Apuna käytettiin monitavoiteoptimointeja. Optimointi tehtiin hankkeen aikana noin 170 asuinrakennukselle.

Hankkeeseen saatiin noin 1,8 miljoonaa euroa ELENA-rahoitusta, joka on Euroopan investointipankin hallinnoima ja EU:n Horisontti 2020 -ohjelman rahoittama tukijärjestelmä.

HELENA-hankkeen aikana Hekan 31 peruskorjauksessa tehtiin energiatehokkuusinvestointeja yhteensä 86 miljoonalla eurolla, joilla yhtiö saavutti 17,6 GWh:n vuotuiset energiansäästöt. Se vastaa yli 7 300 kolmen hengen kerrostaloasunnon vuotuista sähkönkulutusta.  

Monitavoiteoptimointi auttaa löytämään sopivimmat energiaratkaisut jokaiselle talolle

Keskeisenä työvälineenä hankkeessa käytettiin monitavoiteoptimointeja, joilla selvitettiin elinkaarikustannuksiltaan kannattavimmat toimenpiteet peruskorjattaviin kohteisiin. Monitavoiteoptimoinnin avulla etsittiin kustannustehokkaimpia peruskorjauksien yhteydessä toteutettavia energiaratkaisuja.

Rakennusten energiankulutus muodostuu lukuisten muuttujien yhteisvaikutuksena, eikä tavanomaisella muutamien vaihtoehtojen tarkastelulla välttämättä löydetä parhaita ja kustannustehokkaimpia ratkaisuja energiatehokkuuden parantamiseen. Monitavoiteoptimoinnissa vertaillaan jopa miljoonia kohteeseen soveltuvia ratkaisuja samanaikaisesti. Ratkaisuyhdistelmien joukosta valitaan elinkaarikustannuksiltaan ja energiatehokkuudeltaan paras kokonaisratkaisu kullekin korjattavalle rakennukselle.

Monitavoiteoptimointien tulokset kerättiin tietokantaan. Tietokannan tarkoituksena oli löytää tyypillisimpiä toimenpiteitä eri-ikäisille ja tyyppisille rakennuksille. Tällaisia yhteneväisyyksiä ei kuitenkaan pystytty selkeästi löytämään. Tietokannasta tehdyt huomiot on kerätty julkiseen raporttiin. Tyypillisistä monitavoiteoptimoinneista löytyy myös esimerkkiartikkeleja Motivan nettisivuilta .

Tekoälyä ja Tesla-akkuja

Osa hanketta oli innovaatio-ohjelma, jonka tavoitteena oli löytää ja pilotoida uusia, innovatiivisia vähähiilisiä rakennus- ja asumisratkaisuja Hekan kiinteistöissä käytettäväksi. Ohjelmassa yhteensovitettiin innovatiivisia ratkaisuja suuren julkisen asuntotoimijan toimintaan.

Hankkeen kautta saadut uudet ratkaisut liittyivät muun muassa sähkön varastointiin ja tekoälymallinnukseen. Mediakin kiinnostui Hekan kohteesta Eskolantie 4, jossa aurinkoenergiaa varastoidaan alkuperäiskäytöstä poistettuihin Tesla-akkuihin. Tekoälyä hyödynnettiin rakennusten BIM-mallien teossa ja näin vähennettiin käsin tehtävää työtä monitavoiteoptimoinneissa.

Kun monitavoiteoptimoinneissa keskityttiin peruskorjaushankkeisiin, haluttiin löytää myös keinoja parantaa muiden Hekan kohteiden energiatehokkuutta. Siksi lähdettiin tutkimaan energia palveluna -mallin soveltuvuutta Hekalle markkinavuoropuhelun avulla. Vuoropuhelussa huomattiin, että energia palveluna -mallia tarjotaan hyvin erilaisilla sopimusehdoilla ja erilaisille teknologisille ratkaisuille.

– Palvelumalli varmistaa, että uusi energiatekniikka toimii kuten pitääkin ja myös energiatehokkuustoimia pystytään tekemään tiukassa taloustilanteessa. Palvelunmalliin sisältyisi säästötakuu, mikä varmistaa, että kustannukset laskevat ja vuokravaikutus menee oikeaan suuntaan, Hekan energiapäällikkö Jenni Korsrå kommentoi.

Työ energiatehokkaamman asumisen eteen jatkuu

Tällä hetkellä yli puolet Helsingin hiilidioksidipäästöistä aiheutuu rakennusten lämmittämisestä. Kaupungin omalle rakennuskannalle on asetettu hyvin tiukat ja sitovat energiatehokkuusvaatimukset sekä uudis- että korjausrakentamisessa. Tavoitteenamme on rakennuskantamme energiankäytön hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä.

Hekalla on yhteiskehittämishanke Helenin kanssa, jossa testataan Helenin älykkään lämmönsäädön ja lämmön kysyntäjouston -palvelua 200 Hekan kohteessa. Palvelun avulla tullaan saamaan sekä energiansäästöä että pystytään vaikuttamaan lämmön tuotannon päästöihin suuren kulutuksen aikoina esimerkiksi kovilla pakkasilla.

Energia palveluna -malli nähdään potentiaalisena keinona toteuttaa energiatehokkuustoimia Hekalla ja sitä tullaan testaamaan vuonna 2025. 

Lue lisää Helena-hankkeesta