Tuhoeläimet
Jos huomaat asunnossasi, talossa tai sen pihalla luteita, rottia tai muita tuhoeläimiä, ilmoita siitä Hekalle.
Sokeritoukat, muurahaiset ja turkiskuoriaiset ovat melko tavallisia mutta vaarattomia vieraita kaupunkikodeissa. Myös luteita havaitaan toisinaan. Rotat ja hiiret viihtyvät varsinkin roska-astioiden lähettyvillä. Ilmoita tuhoeläinhavainnoistasi Hekalle. Tapauksesta riippuen joko annamme neuvoja tuholaisten omatoimiseen torjuntaan tai ryhdymme toimenpiteisiin tuholaisten hävittämiseksi.
Helsingin kaupungin sivuilta saat tietoa Suomessa yleisimmin tavattavista sisätilojen tuholaisista sekä ohjeita niiden ennaltaehkäisyyn ja hävittämiseen.
Ilmoita rotista Hekalle tai Helsingin kaupungille
Heka vastaa alueillaan ja rakennuksissaan rottien ja hiirien hävittämisestä. Jos huomaat asunnossasi, talossa tai sen pihalla rottia, jätä vikailmoitus Hekalle.
Kaupungin yleisillä alueilla, kuten puistoissa ja katualueilla, rottientorjunnasta huolehtii kaupunkiympäristön toimiala. Ilmoita Helsingin puistoissa ja katualueilla havaitsemistasi rotista kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalveluun.
Älä ruoki rottaa
Viemäriin kaadetut ruoat ja roska-astioiden ulkopuolelle jätetyt biojätteet houkuttelevat rottia. Paras tapa estää rottien levittäytyminen piha-alueellesi tai jopa viemäreitä pitkin kotiisi on olla tarjoamatta niille ravintoa. Älä siis laske viemäriin ruoantähteitä, ja pidä roska-astioiden ympäristö siistinä irtoroskista.
Lintujen, oravien ja muiden luonnonvaraisten eläinten ruokkiminen on kielletty Hekan järjestyssäännöissä, sillä niille tarkoitettu ruoka houkuttelee pihalle myös rottia ja muita tuholaisia.
Luteiden torjuminen asunnoissa
Jos epäilet tai havaitset asunnossasi olevan luteita tai niiden jälkiä, ilmoita asiasta viipymättä Hekalle. Tilaamme tuholaistorjuntayrityksen tarkistamaan tilanteen asunnossasi. Nopeimmin asiaa saat edistettyä soittamalla asiakaspalveluumme tai jättämällä vikailmoituksen.
Nopea toiminta takaa parhaan tuloksen tuholaisten torjunnassa. Torjuntayrityksen edustaja käy asunnossasi toteamassa tilanteen, ja he tarvittaessa aloittavat heti tuholaistorjunnan. He myös ohjeistavat tarkemmin, kuinka toimia tilanteessa. Yleensä tuholaistorjuntatyöt voidaan tehdä asukkaan asuessa asunnossa.
Kun luteiden torjunta tehdään asunnossasi, velvollisuutesi on huolellisesti noudattaa tuholaistorjujan antamia toimintaohjeita. Ohjeiden noudattamatta jättäminen johtaa yleensä ongelman pitkittymiseen. Lisäksi vuokranantajalla on oikeus periä torjunnasta aiheutuneita kustannuksia asukkaalta, jos tämä on toiminut ohjeiden vastaisesti.
Suosituksen mahdollisesta huonekalujen hävittämisestä tekee aina tuholaistorjunta.
Heka tilaa ja järjestää saastuneiden tavaroiden hävittämisen. Itse ei tavaroita tule hävittää, ettei ongelma laajene muihin asuntoihin. Hävitettyjen tavaroiden arvoa Heka ei korvaa.
Tietoa luteista ja niiden hävittämisestä
Lude oleskelee päivisin vuoteissa, taulujen ja ryijyjen takana, listojen raoissa ja muissa sopivissa piilopaikoissa. Sen huomaa parhaiten tummista ulosteläikistä olinpaikkojen lähistöllä. Lisäksi saattaa näkyä tyhjiä toukannahkoja ja munankuoria.
Lude kuolee alle 15 asteen pakkasessa ja yli 52 asteen kuumuudessa. Vaatteista luteet saa tuhottua 60°C pesuohjelmalla.
Luteiden hävittäminen kotikonstein onnistuu harvoin. Luteiden hävittäminen vaatii yleensä vähintään kolme torjuntayrityksen torjuntakäyntiä.
Luteet piiloutuvat rakenteisiin, mistä ongelma leviää helposti naapuriasuntoihin. Koska luteet selviävät rakenteissa pitkiäkin aikoja ilman ravintoa, luteiden torjunta on syytä jättää ammattilaisen hoidettavaksi.
Tuholaistorjujat arvoivat aina asuntokohtaisesti tarvittavat toimenpiteet ja käytettävät torjunta-aineet. Jos torjuntaan liittyen tulee kysymyksiä, kannattaa niistä kysyä suoraan tuholaistorjujalta.