Nya seniorbostäder byggs i Norra Helsingfors – så här har tillgängligheten beaktats i lägenheterna
Tre nya bostadshöghus, som reserverats för seniorer, har färdigställts i Övre Malm. Seniorhusen har sina speciella egenskaper, som underlättar vardagen för de boende.
Helheten av tre nya bostadshöghus på Sälggränden 2 omfattar totalt 91 lägenheter, som reserverats för personer över 55 år. Läget är bra emedan servicecentret på Höstvägen finns i grannskapet, liksom även sjukhuset och hälsostationen i Malm.
– Projektet Sälggränden 2 startade år 2017, och fyra år senare kunde man börja med bygget. De tre bostadshus i tre våningar som tidigare fanns på tomten och byggts år 1979 revs undan de nya husen. Totalt sett framskred projektet väl och det dök inte upp några större överraskningar under bygget, berättar projektchefen Kalevi Väänänen från Helsingfors stads bostadsproduktion.
Lägenheterna är ettor och tvåor. Husen omfattar totalt 3 987 våningskvadratmeter, vilket innebär att lägenheterna är 43,8 kvadratsmeter stora i genomsnitt. Därtill har byggnaderna 558 kvadratmeter gemensamma lokaler för exempelvis bastu, tvättstuga och vistelse.
Lätt att röra sig och bo
– Heka har följt hur husen utvecklas och alltid vid behov under projektets gång diskuterat med stadens bostadsproduktion. Eftersom det är fråga om ett seniorobjekt har diskussionerna oftast gällt de speciella lösningar som görs i byggnaderna för att till exempel underlätta rörelse och avseende tillgängligheten i lokalerna. Till exempel har dörrarna till lokalerna försetts med automatik för att öppna och låsa dem, för att underlätta rörelse, säger Jari Rodriquez, fastighetschef på Heka.
I seniorbostäder ska man således ta hänsyn till flera faktorer som underlättar rörelse och användning av bostaden. Alla tre hus har rymligare hissar än normalt så att det är mycket lätt att röra sig med en rullator eller rullstol. Dimensioneringen av bostädernas lokaler följer samma principer.
– Dörröppningarna till badrummen har en fri bredd på 85 centimeter och de har en vändplats med en diameter på 150 centimeter, vilket är mer än den normala diametern på 130 centimeter. Vid toalettstolarna finns det ett ledigt utrymme på 80 centimeter. Därtill är duscharna lägre än normalt. Det finns ingen tröskel mellan rummen, eller kanske annars en låg tröskelremsa, som inte försvårar rörelse, berättar Timo Karhu, teamchef på Helsingfors stads bostadsproduktion, om lösningarna.
Underskåpen i köken har draglådor som öppnas utåt så att man inte behöver kröka sig för att nå dem.
– Spisarna är moderna induktionsspisar med spisvakt, men istället för pekknappar har de traditionella och väl synliga vridknappar, som är lätta att använda, berättar Karhu.
– Balkongerna till lägenheterna har försetts med balkongplattor i trä som höjer golvet. På så sätt kan man avlägsna höjdskillnaden mellan bostaden och balkongen, och det blir lättare att röra sig. Därtill har entréhallen i varje byggnad rymliga platser för rullstolar, fortsätter Kalevi Väänänen.
Hjälpmedel till även andra lägenheter än seniorbostäder
Det är möjligt att få extra utrustning och hjälpmedel till även andra lägenheter än de för seniorer.
– De boende kan vid behov be Heka om extra utrustning till sin bostad, såsom vägghandtag och ramper. Vi delegerar förfrågningarna till stadens tjänst för äldre och funktionsnedsatta, där de fall för fall utreder och genomför extra lösningar, säger Jari Rodriquez.