Sådant är energipilotprojektet som rest sig i Fiskehamnen och vars boende deltar i Aalto-universitetets forskning
Framtidens höghus har färdigställts i Fiskehamnen. Dess energiförbrukning har minimerats. Man behöver ändå inte pruta på goda boendeförhållanden. Aalto-universitetet bedriver forskning i byggnaden till förmån för hela byggbranschen.
På vintrarna är det varmt nog och under sommarhettan härligt svalt. Så är det i det nya objektet Galeasen Fortunas gata 6, som färdigställts i Fiskehamnen och som är ett gemensamt energipilotprojekt för Heka, Helsingfors stads bostadsproduktion och Helen. I projektet undersöker och utvecklar man energilösningar och kombinationer av dem som är effektiva till sina livscykelkostnader.
– Avsikten är att man behöver så lite som möjligt eller inte alls externt köpt energi för byggnaden, berättar Minna Launiainen, VVS-planeringschef inom bostadsproduktionsbyrån.
De lösningar som används på Galeasen Fortunas gata 6 är redan tekniskt bekanta, och projektet fokuserar därför på att undersöka hur olika lösningar kan kombineras till en förnuftig och ekonomisk helhet.
Tack vare automatiseringen har bostäderna alltid väderlekslämpliga förhållanden
Pilotprojektet som syftar till energibesparing försämrar inte boendetrivseln. Tvärtom, eftersom såväl bostäder som trappuppgångar även kan kylas ned. Det underlättar de boendes omständigheter under sommarhettan.
– Bostäderna har både avkylning av tilluften och golvavkylning. Med hjälp av detta strävar man efter att skapa så goda boendeförhållanden som möjligt även under framtida somrar då klimatet värms upp. Samtidigt tar man tillvara solens strålvärme, säger Launinainen.
Den komplexa tekniken har byggts så att den är så osynlig som möjligt. Automatiseringen ser till att bostäderna alltid har lämpliga förhållanden och att tekniken fungerar på det avsedda sättet.
– Den boende kan reglera rumstemperaturen inom vissa gränser och effektivisera ventilationen till exempel under matlagning. Annars behöver den boende inte ta hand om tekniken, säger Launinainen.
Solpaneler på taket och solenergiglas i trappuppgången
Energin i huset produceras med fjärr- och jordvärme, fjärrkyla och solenergi. Solenergi produceras med solpaneler som installerats på taket och fasaden samt solenergiglas som är integrerade i trappuppgångsväggen.
Vid uppvärmning av byggnaden och bruksvatten utnyttjas solens strålvärme däremot med hjälp av en värmepump. Även jordvärmebrunnar laddas med strålvärme.
Helen levererar den energi som används i byggnaden. Dessutom äger, använder och underhåller energibolaget byggnadens energiproducerande anläggning. Tanken är att man med hjälp av en centraliserad servicehelhet optimalt ska kunna utnyttja den komplexa anläggningen.
Man vill inte att värmen på Galeasen Fortunas gata går till spillo. Därför återvinns värmeenergi förutom från traditionell ventilation även ur luft och avloppsvatten som avlägsnas ur byggnaden.
– Man strävar efter att utnyttja all spillvärme, säger byggautomationsexperten Kristian Stenmark vid Hepacon Oy.
De boende deltar i Aalto-universitetets mätningar
Energiförbrukningen i byggnaden och effektiviteten hos olika energilösningar mäts kontinuerligt, och mätuppgifterna analyseras vid Aalto-universitetet. På detta sätt får man reda på de mest fungerande och lönsamma lösningarna.
– De boende får delta i en undersökning som syftar till att producera goda inomhusluftförhållanden på ett förmånligare och miljövänligare sätt än vanligt, konstaterar Stenmark.
Stenmark anser att sådana undersökningar som energipilotprojektet är ytterst viktiga. Resultaten offentliggörs öppet för att hela byggbranschen ska kunna utnyttja dem.