Hekas stora renovering i samhälleliga Gårdsbacka blir färdig – nya bostäder väntar på boende

Projektet för renovering av närmare 300 bostäder i Gårdsbackabågen 11 blir färdigt hösten 2024. Det sker nu även i övrigt mycket i Gårdsbacka, som firar sin 60-årsdag.

13.6.2024 10:23 | Skriven av: Sari Peltonen | Foton av: Roni Rekomaa
Två våningshus. Det andra höghuset har en stor färggrann väggmålning på en av väggarna.
Muralerna som dekorerar husändorna på Gårdsbackabågen kunde bevaras vid den grundläggande renoveringen. Brasilianska Apolo Torres verk ”Temperature” beskriver familjen, vardagshändelser och barnslig glädje.

Gårdsbackabågen 11 är redan kännspak på långt håll. En balanserande simflicka dekorerar gavelväggen på ett av husen och på ett annat hus skiner apelsinen orange i solen. De åtta våningar långa muralerna i Upeart-kollektivet bevaras vid grundrenoveringen som blir klar i höst.

Nästan 300 nya bostäder med splitternya kök och badrum, skinande vita väggar och ljusa laminatgolv väntar på de boende. Balkongerna glasades in och ventilationen samt uppvärmningssystemen förbättrades. Parkeringsplatser och laddplatser för elbilar, grönplanteringar och leksaker har lagts till på gårdarna.

L-format kök med vita köksskåp samt kyl- och frysskåp. Bänkskivan i köket är träfärgad.
De splitternya köken har vackra träfärgade bänkskivor och plats för diskmaskin.

60-åriga Gårdsbacka förnyas

I Gårdsbacka, som firar sitt 60-årsjubileum, sker nu mycket, eftersom platsen är ett av Helsingfors stads stadsreformområden. I praktiken innebär det särskilda satsningar på regionutvecklingen, såsom byggande samt utvecklande av trivsel och service, berättar specialplanerare Eeva Mynttinen i Helsingfors stad.

Köpcentret är hjärtat i Gårdsbacka. Finlands största öppna köpcenter har över 80 butiker, och i synnerhet utbudet av de etniska restaurangerna är stort. Ett avtal om renovering av köpcentret som byggts 1967 har ingåtts med NCC.

Trots att arbetet med stadsreformen är långsiktigt, görs mycket redan i sommar. Framför ungdomsgården kommer det att finnas ett vistelseutrymme med utomhusmöbler och program, odlingslådorna vid köpcentret förbättras och tunnelns muraler förbättras. En parkourbana kommer till närmotionsplatsen i Stensböle och plattformsområdet vid metrostationen renoveras.

Hekas jätteentreprenad Gårdsbackabågen bygger för sin del Gårdsbacka till en ännu bättre plats.

– De grundrenoverade bostäderna lockar nya boende till området. Heka har även goda grunder till att skapa gemenskap. Det finns klubbrum och boendekommittéer, säger Mynttinen.

Bastu med träfärgade bastupaneler och mörkgråa golvplattor.
I husen finns rymliga bastun, omklädningsrum och klubbrum.

Det bästa är människorna

Gemenskapen lyfts snabbt fram när man talar om Gårdsbacka.

– Det finns skäl att värna om och stärka gemenskapen när reformer sker, säger den långvariga aktiva Lotta Staffans vid Gårdsbackakollektivet.

– Här finns alla slags människor i god samvaro, de är kreativa och jobbar till sammans.

Det finns så mycket program att man blir riktigt anfådd. FC Kontu ligger bakom hela familjens OstariFestari, musikevenemanget Kontula Electronic samt världens största fotbollsturnering för flickor Stadi Cup. Andra aktiva aktörer är bland annat Vetoa ja Voimaa Mellunkylästä, Irakin Naisten Yhdistys, Martorna i Gårdsbacka, Kontulan eläkeläiset och Kide-säätiö.

Universitetsforskaren Pekka Tuominen, som under en lång tid har undersökt Gårdsbacka, hyllar ymnigt sitt forskningsobjekt: Det finns aktivt stadsliv, mycket program, god mat, kultur och natur. Tjänsterna fungerar och det finns mycket av dem. Man kan även smidigt åka iväg med metron ”om man är tvungen att ge sig av”. Enligt Tuominen motsvarar stadsdelens rykte inte verkligheten fullt ut.

– Gå och titta, så blir ni överraskade.

Inglasad balkong från vilken man ser våningshusen intill.
Alla bostäder har inglasade balkonger.