Boendedemokrati
Heka har ett omfattande boendedemokratisystem och mångsidig boendeverksamhet. Boendedemokrati ger de boende beslutanderätt och påverkansmöjligheter i frågor som rör det egna boendet och gården samt ökar de boendes trivsel, känsla av gemenskap och säkerhet.
Syftet med boendedemokratin är att säkerställa ett tillräckligt informationsflöde i rätt tid mellan de boende och Heka i samförvaltningen.
Uppdatering av lagen om samförvaltning och regeln om hyresgästdemokrati
Hekas hyresgästdemokrati bygger på lagen om samförvaltning i hyreshus och Hekas regel om hyresgästdemokrati. Den nya lagen om samförvaltning i hyreshus träder i kraft 1.1.2024. I takt med att lagen uppdateras kommer även Hekas regel om hyresgästdemokrati, som i framtiden kallas regeln om boendedemokrati, att uppdateras.
Även om själva regeln träder i kraft 1.1.2024 kommer boendestämmorna under hösten 2023 redan att göra sina val enligt den nya regeln.
I samband med uppdateringen av regeln om hyresgästdemokrati ändras även vissa titlar.
- I fortsättningen ska huskommittén kallas boendekommitté.
- I fortsättningen ska hyresgästkommittén kallas områdeskommitté.
- I fortsättningen ska hyresgästdelegationen kallas boendedelegation.
På Hekas webbplats och denna sida används de nya titlarna.
Hekas boendedemokratisystem
Hekas boendedemokratisystem fungerar på tre nivåer:
- Alla objekt har en boendekommitté som boendestämman utser.
- Representanterna för boendekommittén bildar en områdeskommitté. I Heka verkar områdeskommittén som sammanställare av hyresutjämningsområdets huskommittéer, informationsförmedlare och utbildare. Det finns sammanlagt 21 områdeskommittéer.
- Alla boende hos Heka representeras av boendedelegationen som består av representanter för varje områdeskommitté.
På objektnivån är en av de viktigaste boendedemokratiorganen boendestämmorna som är öppna för alla boende. På stämmorna diskuteras frågor kring det egna huset, utvecklas gemensamma aktiviteter och beslutas om användningen av anslaget för boendeverksamhet. På boendestämman väljs även medlemmar till boendekommittén. Alternativt kan en förtroendevald och en suppleant för hen väljas.
Mer information om boendedemokrati finns i lagen om samförvaltning i hyreshus och Hekas regel om boendedemokrati som grundar sig på den.
Särskilt aktiva boende har också möjlighet att delta i Hekas och de boendes samförvaltningsorgan.
Samarbetsorgan för de boende vid Heka
I boendekommittén ingår en ordförande samt medlemmar och suppleanter som väljs av de boende.
Boendekommittén beslutar om principerna för delning av gemensamma parkeringsplatser, bastur, tvättstugor och motsvarande lokaler. Dessutom kan kommittén ordna olika tillfällen, evenemang och utbildningar.
I områdeskommittén finns en medlem som boendekommittén har valt bland sig och en suppleant eller en förtroendevald eller en suppleant för den förtroendevalda från varje objekt.
Områdeskommittéernas uppgift är att fungera som boendekommittéernas sammanställare, informationsmedlare och utbildare inom sitt område. Områdeskommitténs kontaktpersoner finns på webbplatsen www.hekalaiset.fi.
De aktuella medlemmar och suppleanter som varje områdeskommitté har valt bildar en boendedelegation som fungerar som en gemensam representant för områdeskommittéerna och Hekas boende.
Boendedelegationen främjar och utvecklar boendedemokratin och samförvaltningen samt stöder områdeskommittéernas verksamhet.
Boendedelegationen ger råd och vägleder de boende om den praktiska tillämpningen av regeln om boendedemokrati. De praktiska anvisningarna får inte strida mot lagen om samförvaltning eller Hekas regel om boendedemokrati.
Boendedelegationen lägger fram ett slutgiltigt förslag till Helsingfors stad om kandidaterna till ordinarie ledamöter till Hekas styrelse samt väljer Hekas övervakare av ekonomin och förvaltningen bland de kandidater som nominerats av boendestämmorna.
Kontaktpersoner för den nuvarande boendedelegationen:
- ordförande för boendedelegationen Tiina Backström
- vice ordförande Hans Duncker
- sekreterare Anne Vuori
- kassör Pirjo Salo
Boendedelegationens webbplats finns på www.hekalaiset.fi. Du kan skicka e-post till boendedelegationen på vnk.helsinki@gmail.com.
Samarbetsorganet på Hekas nivå (tidigare Heka-yte) är ett samarbetsorgan mellan de boende och Heka i den mening som avses i lagen om samförvaltning i hyreshus. Den behandlar samförvaltningsfrågor som rör Hekas hela bostadsbestånd.
Samarbetsorganets uppgift är att representera de boende vid Heka i förhållande till Heka och att samla in synpunkter från boendestämmorna och boendekommittéerna.
Samarbetsorganet på Hekas nivå fattar inte beslut, men det har rätt att delta bland annat i beredningen av budgeten och underhållsplanen samt grunderna för utjämning och värdering, i beredningen av avtal med anknytning till underhåll och service, genomgripande förbättringar och förnyelser samt i anskaffningen av andra tjänster relaterade till boendet.
Medlemmar i samarbetsorganet är Hekas verkställande direktör och andra Heka-chefer samt fem boendemedlemmar.
Vid behov anordnar områdeskommittéerna separat kontaktgruppens möten, där Hekas representanter ombes att delta. De syftar till att behandla mer detaljerade frågor om området eller objektet.
I styrelsen för Helsingfors stads bostäder Ab finns två boendeledamöter. Boendedelegationen lägger fram ett slutgiltigt förslag till Helsingfors stad om kandidaterna för de faktiska boendeledamöterna till Hekas styrelse.
Hekas styrelse ansvarar för bolagets förvaltning och för att dess verksamhet är ändamålsenligt organiserad. Hekas styrelseledamöter väljs vid bolagsstämman som hålls på våren efter bokslutet.
Boendestämman har rätt att utse en övervakare av ekonomin och förvaltningen till hyresbestämningsenheten.
Områdeskommittén utser övervakaren av ekonomin och förvaltningen i sitt verksamhetsområde (tidigare områdesövervakare).
Boendedelegationen utser en av de kandidater som nominerats av boendestämmorna till att övervaka Hekas ekonomi och förvaltning.
Övervakarnas uppgift är att följa och granska skötseln av Hekas ekonomi och förvaltning i det verksamhetsområde som de övervakar. Dessutom måste övervakaren följa och granska användningen och redovisningen av anslagen för samförvaltningsorganet inom sitt verksamhetsområde.
Enligt lagen är den officiella mandatperioden för övervakarna av ekonomin och förvaltningen ett kalenderår, men de boende kan utse en övervakare för en längre period om de så önskar.